Cho Oyu is, technisch gezien, een relatief makkelijke berg.

Hoogste Berg Himalaya
makkelijkeNormale alpiene gevaren zoals ijsslag en gletsjerspleten zijn voor een berg van dit kaliber gering. Download het volgende bestand en bekijk de ligging met Google earth. Cho Oyu is, technisch gezien, een relatief makkelijke berg. De Cho Oyu werd voor het eerst beklommen op 19 oktober 1954, via de noordwest graad door de Oostenrijkers Herbert Tichy, Joseph Joechler en Sherpa Pasang Dawa Lama. Daar zullen we leven, en vanuit het vooruitgeschoven basiskamp richten we de hogere kampen op de berg in. Een 'gemakkelijke', tweedaagse tocht waarbij Yaks de uitrusting transporteren brengt ons vanuit het basiskamp 4.

Op grote hoogte is er een veel lagere luchtdruk dan op zeeniveau. We gebruiken voor de beklimming overigens geen kunstmatige zuurstof. Voordeel is wel dat het in die periode vaak lang achter elkaar helder en stabiel weer is. In 1987 vindt de 1e Nederlandse beklimming plaats door Bart Vos, via de normaalroute. In het najaar zijn de temperaturen nog lager en liggen de topregionen ook nog eens in de invloedsfeer van straalstormen, die een topbeklimming onmogelijk kunnen maken.

De botsing van het Indiase continent met Eurasia gebeurde ongeveer 55 Ma. De eerste poging om de Cho Oyu te bedwingen, vond plaats in 1952 door een expeditie geleid door de Engelsman Eric Shipton. Van het basiskamp naar het vooruitgeschoven basiskamp 5. Het hoogteverschil is zo'n 600 meter, zo'n 7 uur klimmen. Alleen tussen kamp 1 en kamp 2 is er sprake van echt klimwerk.

Het was een solo-expeditie met alleen een arts in het basiskamp.
Afschaffen hypotheekrente aftrek

Hypotheek rente aftrek De hypotheekrente aftrek en de spaarloonregeling moeten worden afgeschaft, omdat het vooral rijkere Nederlanders zijn die van deze regelingen profiteren. Het Centraal Planbureau (CPB) schrijft dat in een discussiestuk over de toekomst van de verzorgingsstaat.
De rekenmeesters van het kabinet stellen vast dat 'het eigenwoningregime en de spaarloonregeling vooral ten goede komen aan draagkrachtige huishoudens'.