De Argentijnse banken hadden op maandag 21 januari geen dollars meer.

Dollar Crisis
ArgentijnseDe Argentijnse banken hadden op maandag 21 januari geen dollars meer. Maar, concludeert ze, "Dit kan niet lang goed gaan. Sinds 1991 is de peso de nationale munteenheid van ArgentiniŽ gekoppeld aan de dollar. Er is dringend nood aan voedsel maar tegelijk moet ook absoluut gezorgd worden voor zaaigoed en veevoer. Er dreigt een humanitaire crisis voor 4 miljoen mensen in Mali, Niger en MauritaniŽ, tenzij de donorlanden snel voor humanitaire noodhulp zorgen in de vorm van voedsel, zaaigoed en veevoeder. Hij vertelde de mensen dat hij de werkeloosheid kon oplossen. Het maakte dus niet uit of je een banklening in dollars of in peso's sloot, want de leningen zijn even duur. Aan hun dollartegoeden kunnen ze niet meer aankomen. Nederland kon men aan je fiets zien of je werkeloos was.

Het maakte ook niet uit of je je spaargeld in dollars liet wegzetten of in peso's. Deze openbare werken hielpen een beetje, maar niet veel. Voor de Argentijnen maakt niet niet zoveel uit, zul je denken, die betalen hun dagelijkse boodschappen toch in pesos en niet in dollars. Amerika bedacht president Roosevelt een plan om de werkeloosheid op te lossen.

Binnen de Bank weten ze dat ze in een crisis zitten en lopen ze te worstelen. Als we ons werk doen, zal vroeger of later de waarheid naar buiten komen. Daardoor waren Amerikaanse produkten voor andere landen interessant. Daar is het Internationaal Monetair Fonds IMF niet blij mee. Wisselkoersen in Rusland werden de afgelopen dagen voortdurend aangepast. Het aantal Ecuadoranen dat onder de armoedegrens leeft, is na de recessie meer dan verdubbeld. De koersen trokken even wat bij, maar dit duurde niet lang. Het werkelijke cijfer kan overigens wel hoger zijn. Een bedrijf dat geld nodig heeft kan aandelen uitgeven.

Understanding Interest Rates in the Age of Paper Money. Test uw kennis! Zeven vragen over het nieuws van de afgelopen dagen. Terwijl dat de allereerste prioriteit had moeten hebben. Al moet men in overheidskringen niets van zijn denkbeelden hebben.

Of het Westen kan opnieuw met geld over de brug komen. Ze hadden grote voorraden, maar er werd steeds minder verkocht. Openbare diensten, gezondheidszorg en onderwijs nemen een negatieve vlucht. Argentijnen die in de rij stonden, konden alleen nog maar peso's opnemen.
Afschaffen hypotheekrente aftrek

Hypotheek rente aftrek De hypotheekrente aftrek en de spaarloonregeling moeten worden afgeschaft, omdat het vooral rijkere Nederlanders zijn die van deze regelingen profiteren. Het Centraal Planbureau (CPB) schrijft dat in een discussiestuk over de toekomst van de verzorgingsstaat.
De rekenmeesters van het kabinet stellen vast dat 'het eigenwoningregime en de spaarloonregeling vooral ten goede komen aan draagkrachtige huishoudens'.